Вплив перегляду мультсеріалу «Оггі та кукарачі» на агресивну поведінку підлітків

Автор(и)

  • Лапченко І. О. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.3(2).2022.05

Ключові слова:

агресія, агресивність, підлітковий вік, засоби масової інформації, мас-медіа, природний експеримент, вплив перегляду агресії на особистість

Анотація

Неконтрольоване споживання інформаційної продукції визначається як стихійні впливи на психіку дитини, яка легко переймає поведінку екранних героїв, некритично копіює їхню манеру поведінки. Це може призводити до закріплення небажаних форм поведінки, формування хибних уявлень про соціальні норми. Метою і завдання дослідження – теоретичне та емпіричне визначення особливостей впливу перегляду мультсеріалу «Оггі та кукарачі» на агресивну поведінку підлітків.
У дослідженні були використані теоретичні (аналіз, синтез, порівняння, узагальнення) та емпіричні (тестування, спостереження, природний експеримент) методи. Для визначення рівня агресивної поведінки підлітків застосована «Методика діагностики показників та форм агресії» А. Басса і А. Даркі.
За результатами визначення агресивності до та після перегляду мультсеріалу встановлено, що більшості підлітків притаманний середній рівень агресивності, що часто має ситуативний характер і не виступає їхньою стійкою особистісною характеристикою. Однак в експериментальній групі збільшилась кількість підлітків з високим рівнем агресивності з 21,4 % до 28,5 % та ворожості – з 21,4 % до 35,7 %. Їх поширеними проявами є роздратування, негативізм та образа, підвищилися показники фізичної агресії. Більшість підлітків схильні до негативних переживань, заздрості, схильності до грубощів, що може бути пов’язано з переглядом сцен насильства у мультфільму. У контрольній групі зміни не зафіксовані.
В результаті проведеного дослідження встановлено збільшення кількості підлітків з високим рівнем агресивної поведінки, зафіксовано підвищення рівня ворожості серед підлітків. Зміст рекомендації щодо профілактики негативного впливу мас-медіа на особистість підлітка передбачає аргументовану регламентацію перегляду телебачення та пошуку інформації в інтернеті. Рекомендовано розвивати у підлітків складові їх загальних здібностей: відчуття часу, уміння планування свого часу та діяльності.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-08