Теорія «відкритого лідерства» як шлях подолання авторитаризму в освіті

Автор(и)

  • Цвєткова Г. Г. Український державний університет імені Михайла Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.6(1).2024.17

Ключові слова:

авторитарний педагог вищої школи, керівник педагогічного організації, авторитаризм в освіті, лідер відкритої педагогічної організації, розвиток особистості студента, майбутній педагог, стиль педагогічного спілкування, професійні деформації, рефлексивна інверсія

Анотація

У статті доведено, що особистісно-орієнтована освіта, демократичний, вільний, креативний педагог, керівник освітньої організації – підґрунтя для прогресивних соціальних змін, трансформацій, які так необхідні для сучасної України. Зроблено висновок, що авторитарний педагог вищої школи, керівник педагогічного організації не сприяє творчості, професійному розвитку та становленню студентів та членів педагогічного колективу. Авторитарний викладач, керівник в освітній організації негативно впливає не тільки на студентів, а й на колег, створюючи атмосферу конфлікту, недоброзичливості, формуючи негативну корпоративну культуру. Керівник-автократ одноосібно концентрує на собі усю інформацію, що необхідна для керівництва.

На основі кількісного та якісного аналізу результатів анкетування, яке було проведено у трьох педагогічних університетах, було зроблено висновок, що більшості респондентів (77%) імпонує демократичний стиль. Визначено, що автократ не може фасілітативно впливати на колектив викладачів та студентів, вести педагогів до вершин професіоналізму; він посилює стресогенні ситуації, що веде до розчарування в професії, зневіри в особисті сили, постійної боротьби та страху за своє місце. До методів профілактики професійних деформацій віднесено полілог, дискусію, інтерв’ю, рефлексивну інверсію. Схарактеризовано викладача та керівника нового часу в педагогічному колективі як демократичного лідера, який створює контекст, що допомагає кожному суб’єкту освітнього процесу зрозуміти його місію: бачення, цінності, мету свого перебування в освіті. Відкритий лідер допомагає розкритися кожному в своєму колективі, розпізнати величезну кількість взаємодій, інтеракцій, креативностей що роблять педагогічну організацію привабливою та неповторною з ефективними комунікативно-діловими взаєминами, яка підтримує кожного та мотивує до творчої співпраці разом. Схарактеризовано справжнього лідера відкритої педагогічної організації, який вміє: налагоджувати зв’язки (виконання спільної роботи від якої отримуєш задоволення, ефективна комунікація, досягнення особистісної та професійної досконалості, як педагогічної цінності, орієнтація на розвиток особистості студента, який усвідомлює формулу, що транслює викладач: «Я – Людина Всесвіту»); підтримувати прозорість та співпрацю; бути чутливим до настроїв, емоцій колег та студентів; вірити в силу команди; будувати свою роботу на принципі довіри.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-07

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають