Формування у молодших школярів уміння працювати з інформацією засобом мовної моделі ШІ Chat GPT

Автор(и)

  • Васютіна Т. М. Український державний університет імені Михайла Драгоманова
  • Тесленко Т. В. Український державний університет імені Михайла Драгоманова
  • Лідіч А. В. Український державний університет імені Михайла Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.6(1).2024.01

Ключові слова:

уміння працювати з інформацією, молодші школярі, Chat GPT, вправи з розвитку критичного мислення

Анотація

У статті висвітлено підходи до розв’язання проблеми формування в учнів 4-го класу уміння працювати з інформацією з використанням мовної моделі штучного інтелекту Сhat GPT.

Встановлено засобом дефінітивного аналізу зв’язок вказаного уміння з медіаграмотністю, комунікативними навичками, інформаційною / інформаційно-комунікаційною / цифровою компетентністю та методами її формування, критичним мисленням, активним читанням. Констатовано, що  уміння працювати з інформацією є складником інформаційно-комунікаційної компетентності випускника НУШ, яке передбачає: вміння опрацьовувати текстову і графічну інформацію, критично її оцінювати, перетворювати інформацію з однієї форми в іншу; використовувати інформаційні технології для розв’язання завдань; знання та володіння способами пошуку інформації.

Описано потенціал мовної моделі штучного інтелекту Сhat GPT у процесі формування уміння працювати з інформацією молодших школярів, яку розглядаємо через здатність до: забезпечення вербальної діалогічної взаємодії з учнями в реальному часі, автоматичного генерування контенту, створення можливості школярів формулювати запитання різних когнітивних рівнів, отримання відповіді на них і відстежування достовірність інформації.

Проілюстровано зміст і методичні особливості формування конкретних умінь (працювати з текстами, таблицями, схемами, зображеннями, складати простий чи складний план до тексту, формулювати та порівнювати визначення тощо) в учнів 4-го класу під час вивчення української мови та курсу «Я досліджую світ».

Звернено дослідницьку увагу на методичні особливості формування уміння працювати з інформацією. Зокрема, доцільність використання пояснювальних бесід, описів, порівнянь (об’єктів, явищ, визначень ключових понять), інсценізацій (діалог між глобусом і картою), створення власних схем і малюнків (прогноз погоди); організацію індивідуальної роботи, парної та групової взаємодії, проєктних робіт; використання вправ на розвиток критичного мислення («Порівняльна (концептуальна) таблиця», «Читаємо в парах, узагальнюємо в парах», «Тонкі і товсті запитання», «Дерево рішень», «Крісла автора», «Вірю-не вірю», «Читання з передбаченням» та інших).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-07