Особливості використання геоінформаційних систем у процесі формування екологічної свідомості дітей молодшого шкільного віку

Автор(и)

  • Карпенко О. В. Український державний університет імені Михайла Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.6(1).2024.03

Ключові слова:

геоінформаційні системи, ГІС, початкова школа, веб-ресурси, геоінформаційні технології

Анотація

Актуальність проблематики щодо застосування геоінформаційних технологій у початковій школі пов’язана із розвитком ефективних педагогічних підходів, які сприяють успішному навчанню учнів. Встановлено, що використання інструментів та технологій, а саме географічні інформаційні системи (ГІС) може значно полегшити розвиток просторового мислення учнів. Навички, які вони отримають у процесі використання ГІС, допоможуть учням краще розуміти просторові взаємозв’язки. Геоінформаційні технології сприяють просторовому мисленню учнів, що є необхідністю в сучасному світі, де наукова та технологічна грамотність відіграють ключову роль.

З’ясовано, що навчання через розв’язання задач на основі геоінформаційних технологій допомагає учням практично застосовувати навички, що позитивно впливає на засвоєння матеріалу та залученню учнів до навчання. Викладачі можуть використовувати онлайн платформи, що допомагають представити інформацію про різні предмети з різних галузей навчання. Крім того, ці онлайн картографічні інструменти для створення інтерактивних завдань та проєктів для учнів, можуть навчити їх працювати з новими технологіями, організовувати інформацію з різних джерел у переконливому візуальному форматі та представляти різні типи письмової інформації разом з геовізуалізаціями у форматі, відмінному від традиційних письмових дослідницьких робіт Здійснено огляд картографічних платформ та віртуальних глобусів, які доцільно використовувати в початковій школі.

Запропоновано веб-ресурси та програми, що можуть бути застосовані на уроках інтегрованого курсу «Я досліджую світ» та розроблена методика їх використання з впровадженням методичних розробок, що є корисним дидактичним матеріалом для вчителів початкової школи при підготовці до уроку «Я досліджую світ» в змістовній лінії «Людина і природа».

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-07