Сутність та зміст професійної підготовки офіцерського складу Збройних Сил України відповідно вимог та стандартів країн НАТО

Автор(и)

  • Савченко А. О. Український державний університет імені Михайла Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.6(1).2024.14

Ключові слова:

офіцери тактичного рівня, професійна підготовка офіцерського складу, вищі військові навчальні заклади, підготовка військовослужбовців країн НАТО

Анотація

У статті вивчено та проаналізовано сучасний бойовий досвід готовності, суть та зміст професійної підготовки офіцерського складу Збройних Сил України відповідно вимог та стандартів країн НАТО курсантів та слухачів вищих військових навчальних закладів. Подано матеріал про те, що випускник вищого військового навчального закладу має насамперед вміти ефективно організовувати, керувати, воювати, перемагати та навчати цьому своїх підлеглих. Акцентовано увагу на тому, що військова освіта тактичного рівня в усіх країнах-членах НАТО – це корпоративна система підготовки військових фахівців, призначення яких виконання завдань, зумовлених специфікою функціонування збройних сил і потребою їх застосування в конкретних умовах. Навчання військових фахівців у країнах – членах НАТО зосереджене на підготовці офіцерських кадрів, які здатні не тільки керувати військами в тилу, а й командувати підрозділами в активних бойових умовах.

Процес підготовки майбутніх офіцерів тактичного управлінського рівня також передбачає психологічну підготовку, розвиток критичного мислення та здатності до стратегічного оцінювання будь-якої ситуації як у мирний, так і у військовий часи.

Підтверджено, що майбутня професійна військова діяльність командирів тактичного рівня (взвод, рота, батальйон) характеризується наявністю постійної небезпеки, пов’язана з ризиком для життя, вимагає від військовослужбовців мужності, витримки, здатності подолати страх, готовність до самопожертви. Практикою підтверджено, що офіцер перш за все, повинен володіти високим рівнем свідомості, патріотизму, готовністю виконати свій обов’язок перед Батьківщиною.

У контексті адаптивної структурно-семантичної моделі особистісні визначено якості офіцера, які необхідні для ефективного виконання своїх управлінських функцій військового командира тактичного рівня відповідно поставленим завдання як у мирний час, так і в бойовій обстановці.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-07